Glassoorten
Dubbel glas, enkel glas: de bekende glassoorten die we allemaal wel kennen. Maar welke glassoorten bestaan er eigenlijk nog meer? Wij helpen u om dubbel glas van enkel glas te onderscheiden. Misschien overweegt u isolatieglas of gelaagd glas voor uw woning of bedrijfspand.
Of u heeft interesse voor de toepassing van veiligheidsglas of voorzetramen in uw pand. Voor al deze glassoorten bent u bij ons op het juiste adres. Neem vrijblijvend contact op en laat u adviseren over de toepassing van verschillende soorten glas voor uw specifieke situatie.
Glassoorten voor ramen of deuren?
Glas dat het meest in ramen of deuren wordt gebruikt, is dubbel glas en isolatieglas. Beide soorten zijn in hoge mate isolerend door de luchtlaag of -lagen die tussen de glasplaat in zit. Hierdoor blijft de warmte in de winter goed binnen, en dalen de verwarmingskosten. Ook gaan deze soorten energieverspilling tegen, doordat er minder warmteverlies optreedt. Een ander glastype dat ook gebruikt wordt voor ramen of deuren is veiligheidsglas. Deze glassoort wordt vaak toegepast op plaatsen waar de ruit in een raam of deur zou kunnen breken, zoals bijvoorbeeld in gymzalen of andere sportruimtes.
Andere toepassingen voor glas
Naast de toepassing van glas in kozijnen, ramen en deuren, wordt glas ook veel gebruikt in meubels, balustrades; op balkons en andere plaatsen waar bescherming nodig is tegen uitvallen.
Een overzicht van diverse soorten toepassingen:
Enkel glas
De meest eenvoudige vorm van glas is enkel glas. Deze glassoort vind je veel in oudere huizen, die gebouwd zijn in de tijd dat dubbel glas nog niet bestond of vanwege economische redenen niet gunstig was. Enkel glas wordt ook wel floatglas genoemd, omdat het tijdens de productie komt bovendrijven (floaten). Het is sterk, doorschijnend en doorzichtig, maar het isolerend effect is minimaal.
Dit is ook de reden waarom veel mensen er voor kiezen om het enkel glas in hun monumentale woning of bedrijfspand te vervangen door dubbel glas, isolatieglas of voorzetramen.
Dubbel glas
Glas met een beter isolerend effect is dubbel glas, ook wel thermopane genoemd. Deze glassoort bestaat uit twee glasplaten met een laag lucht ertussen. Dubbel glas bestaat al vanaf de jaren ‘50, maar werd pas later op grote schaal toegepast in nieuwbouwwoningen.
Het is inbraakwerend, omdat het tot 5 keer sterker is dan enkel glas. Verder is het ook geluidswerend, zodat u minder last heeft van de drukke doorgaande weg voor uw huis; en zonwerend, zodat u bij uw ramen op het zuiden niet teveel warmte binnenkrijgt.
Isolatieglas
Isolatieglas is een term die ook wel voor dubbel glas wordt gebruikt. In de huidige tijd heeft het echter meer een specifieke betekenis gekregen: er wordt beglazing mee bedoeld waarbij de ruimte tussen de glasplaten gevuld is met argongas. Dit gas heeft een hoog isolerende werking, en wordt dan ook hoogrendementsbeglazing (HR-beglazing) genoemd.
Vaak wordt er bij deze soorten beglazing ook een warmtereflecterende coating op een van de glasplaten aangebracht, zodat er nog een extra isolerende werking wordt gecreëerd. Hiermee ontstaat HR+ beglazing. Verder bestaat er ook nog HR++ en HR+++ beglazing.
Hoe meer plusjes de beglazing heeft, hoe groter het isolerend effect. HR+++ beglazing is zelfs driedubbel (triple) glas, waarbij beide ruimtes tussen de glasplaat gevuld zijn met gas, en voorzien zijn van een warmtereflecterende coating.
Voorzetramen
Als de toepassing van dubbel glas niet mogelijk is bij oudere enkel glasramen van historische panden, is het mogelijk om voorzetramen te plaatsen. Voorzetramen zijn, zoals het woord al zegt, ramen die voor een andere ruit geplaatst worden.
De isolatiewaarde van de ramen wordt daarmee vergelijkbaar met die van dubbel glas, evenals de mate van geluidsisolatie.
Veiligheidsglas
Veiligheidsglas is glas dat bedoeld is om bescherming te bieden tegen doorvallen en inbraak. Vaak zit er in deze glassoorten een ander materiaal, bijvoorbeeld metaal, dat voorkomt dat het glas uit elkaar valt als het breekt.
Op deze manier kan een inbreker alsnog niet binnendringen. Verder bestaat er ook veiligheidsglas met een speciale folie dat er voor zorgt dat het glas in kleine stukjes uiteenvalt in plaats van in grote scherpe glasscherven. Daardoor kan iemand zich niet bezeren als de beglazing breekt. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, waaronder gelaagd glas, gehard glas en draadglas.
Gelaagd glas
Gelaagd glas is het type veiligheidsglas waarbij tussen twee glasplaten een veiligheidsfolie is aangebracht. De folie zorgt ervoor dat het glas niet uiteenvalt als het breekt, maar door de folie bij elkaar wordt gehouden.
Deze glassoort wordt veel toegepast in auto’s en balustrades. Het kan gemaakt worden in verschillende diktes, afhankelijk van de toepassing.
Gehard glas
Gehard glas is veiligheidsglas zonder metaal of folie. Het is glas dat extra sterk is gemaakt: de buigbreeksterkte ervan is veel groter dan bij normaal glas. Dit zorgt ervoor dat, als de beglazing breekt, het glas in klein gruis uiteen valt in plaats van in grote scherpe scherven.
Gehard glas wordt gemaakt door glas te verwarmen tot de temperatuur dat het weer vloeibaar wordt, en het daarna heel snel af te koelen.
Draadglas
Het type veiligheidsglas dat het meest inbraakwerend is, is draadglas. In deze glassoort zijn draden van metaal verwerkt tot een net, dat er voor zorgt dat het glas niet uit elkaar valt als het breekt. De metaaldraden houden het glas bij elkaar als er een poging wordt gedaan om door het glas heen te breken.
Zon-, geluids- & brandwerend glas
Een manier om de zon, harde geluiden en brand zoveel buiten te houden, is het plaatsen van zonwerend, geluidswerend of brandwerend glas. Zonwerend glas heeft een speciale coating waardoor de warmte van de zon zoveel mogelijk buiten wordt gehouden.
Door geluidswerend glas aan te brengen in een pand, kunnen geluiden van een drukke weg zoveel mogelijk buiten worden gehouden. Geluidswerend glas is een glassoort die bestaat uit verschillende glasdiktes of -lagen, en in sommige gevallen ook akoestische folies, waarmee het geluid van verschillende toonhoogtes wordt geweerd.
Brandwerend glas is ook gelaagd glas, opgebouwd uit verschillende lagen en voorzien van een speciale gel die brandvertragend werkt.
Figuurglas
Figuurglas is een bijzondere glassoort die vaak toegepast wordt als decoratieve toevoeging, of om doorzicht te verminderen. Bij dit glastype wordt een decoratief patroon in het glas gedrukt bij de productie.
Figuurglas bestaat in diverse patronen en kleuren, die ieder afzonderlijke eigenschappen hebben als het gaat om lichtdoorlaatbaarheid en doorzichtigheid. In woningen wordt het onder andere toegepast in de badkamer en hal. In deze ruimtes is het prettig als de beglazing licht doorlaat, maar wel voldoende privacy biedt.
Matglas
Een glassoort die dezelfde lichtdoorlaatbaarheid heeft als normaal glas, maar ondoorzichtig is, is matglas. Deze glassoort wordt bewerkt met zuur of een slijpmiddel, waardoor het glasoppervlak wordt aangetast. Daardoor is het niet helemaal helder, en kun je er niet doorheen kijken.
Matglas wordt veel gebruikt voor kastplanken, vitrinekasten, douchewanden, maar ook wel voor ramen van een huis of kantoorgebouw. De toepassing van matglas geeft privacy, maar zorgt tegelijkertijd voor veel licht in de desbetreffende ruimte. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met isolatieglas.
Plexiglas
De term ‘Plexiglas’ is een wat misleidende term, omdat plexiglas eigenlijk geen glas is, maar kunststof. De officiële benaming voor plexiglas is Acrylaat, maar het wordt ook wel perspex of acrylglas genoemd.
Het is makkelijk te bewerken omdat het niet versplintert. Daarnaast is het ook erg duurzaam. Ramen in caravans, die een zo laag mogelijk gewicht moeten hebben, worden vaak gemaakt van plexiglas.
Spiegelglas
Spiegelglas, ook wel zilverglas genoemd, is een glassoort die al heel lang bestaat. In de oudheid bestonden er al spiegels die gemaakt waren van gepolijst natuurglas. De Romeinen waren de eersten die spiegels maakten van glas in combinatie met een laagje metaal.
En dat is ook de manier waarop spiegels in de huidige tijd gemaakt worden: op een stuk floatglas wordt aan een kant een laag aluminium of zilver aangebracht.
Daarna komen er nog twee beschermlagen overheen, een laagje rode verf ter bescherming van het zilver en daar overheen een grijze verflaag. Met spiegelglas is het mogelijk om ruimten groter te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn.
Glas-in-lood
Glas-in-lood is glas in verschillende kleuren en vormen, dat door lood verbonden wordt tot een afbeelding of kunstwerk. Het is een eeuwenoude techniek die vroeger veel werd toegepast op ramen van kerken, maar ook voor de huizen van welgestelde kooplieden en mensen van adel.
Omdat er veel glassoorten en technieken zijn, heeft de toepassing van glas-in-lood heel veel mogelijkheden. Ook het aanleveren van een eigen ontwerp behoort tot de opties bij deze glassoort. In de huidige tijd kan glas-in-lood ook tussen isolatieglas geplaatst worden.
Gekleurd glas
Gekleurd glas is glas dat veel toegepast wordt voor decoratie. Het bestaat in een doorzichtige variant, waarmee het gebruikt wordt in veiligheidsglas of in enkel glas voor onder andere meubels. Gekleurd glas kan verder ook gemaakt worden in een ondoorschijnende versie.
Deze glassoort wordt veel gebruikt voor interieurafwerking, bijvoorbeeld als tafelblad, werkblad, als kastfront of keukenkastje. Tegenwoordig bestaat het ook als alternatief voor wandtegels in keukens, badkamer, douche of toilet. Ondoorschijnend gekleurd glas is verkrijgbaar in meer dan 50 kleuren.
Glas op maat? Vrijblijvend contact!
Overweegt u de mogelijkheid om uw woning beter te isoleren? Bent u het geluid van de provinciale weg voor uw huis meer dan zat? Of wilt u meer weten over de installatie van veiligheidsglas in uw bedrijfspand? Wij bieden u glas op maat oplossingen, waarbij uw wensen en voorkeuren bovenaan staan.
Start nu je gratis offerteaanvraag.
Met gratis 15 jaar garantie op glas en montage, 24-uurs glasservice en een aanrijtijd van maximaal 30 minuten bij spoedgevallen. Neem vrijblijvend contact op via 085 500 9914 of via het contactformulier.